Allt du behöver veta om polerskivor

11 mars 2024 Veronica Urena

editorial

Polerskivor används tillsammans med polermaskiner och finns i en mängd olika material och grovlekar som är speciellt anpassade för olika typer av material och poleringsmetoder. I den här artikeln går vi igenom vad polerskivor är, hur de används och vilka olika typer av polerskivor som finns tillgängliga på marknaden.

Vad är polerskivor?

Polerskivor är tillbehör som används för att polera och förfina ytor på material som metall, plast, glas och trä. De fästs på en polermaskins spindel och roterar med hög hastighet. Ytan som ska poleras behandlas med hjälp av polerskivor och polermedel (polervax, pastor eller emulsioner) som arbetar bort små ojämnheter och repor samt ger en skyddande ytfinish.

Det finns en mängd olika polerskivor anpassade för olika ändamål och material, och det är viktigt att välja rätt typ för att få bästa möjliga resultat. Några av de aspekter som skiljer polerskivor åt är deras storlek, form, material (till exempel ull, skumplast, mikrofiber eller filt) och den hårdhet eller densitet de har.

polerskivor

Typer av polerskivor

Naturliga mot syntetiska skivor

Polerskivor kan antingen vara gjorda av naturliga material såsom ull, eller av syntetiska material som olika typer av skumplaster och mikrofiber. Naturligt ullmaterial används ofta för grovpolering eftersom det är mycket effektivt för att avlägsna grövre defekter och repor i ytan. Syntetiska polerskivor är vanligtvis mjukare och används för finpolering, där det är viktigt att få en mycket slät och högglansig yta utan mikroskopiska repor.

Flatfärgade mot räfflade skivor

Polerskivor kommer i olika mönster, där det vanligaste är platta och våfflade skivor. Våfflade polerskivor har ett mönster som liknar en våffla och erbjuder fördelar när det gäller att fördela värme och minska risken för överhettning av ytan som poleras. Plattfärgade skivor används där man behöver en stor kontaktyta mot objektet och vill ha en jämn fördelning av polermedlet.

Densitet och hårdhet

Polerskivor finns även i varierande densiteter och grader av hårdhet. Hårdare skivor används vid grovpolering, medan mjukare skivor är bättre för slutlig glans och finish. Även här är valet av polerskiva beroende av vilket material som bearbetas och vilket resultat man strävar efter.

Metallbearbetning

När det gäller metallbearbetning används ofta polerskivor för att polera bort svetsmärken, korrosion eller för att förbereda en yta för ytterligare behandling som plätering eller lackering. Här används ofta hårda polerskivor med hög densitet för att effektivt kunna avlägsna material och ojämnheter.

Polerskivor är en viktig komponent inom metallbearbetningsindustrin och används för att ge metallprodukter en slät och blank yta. Dessa skivor består vanligtvis av ett abrasivt material, såsom keramik, diamant eller kiselkarbid, som är bundet till en bas av syntetiskt eller naturligt gummi eller plast.

Fler nyheter