Förflyttning av vätska

Home » Förflyttning av vätska

Om man någon gång varit i ett laboratorium i skolan, via jobbet eller privat, eller sett arbetet i ett laboratorium på tv, så har man sett en pipett. En pipett är ett laboratorieverktyg som används för att suga upp en vätska ur ett kärl och förflytta det till ett annat kärl. Och antingen man provat detta i skolan eller sett det på någon deckare på tv, så brukar förflyttningen ske med ett märkbart resultat när vätskorna blandas. Kanske till och med en explosion. Men i verkligheten är hanteringen mindre dramatisk och pipetter är ett av de vanligaste verktygen tillsammans med välkända hjälpmedel som degel, bunsenbrännare eller petriskål.  

 

Mäta och studera

Pipetter används inte bara för att förflytta vätskor utan även för att mäta dessa. Hanteringen går till så att man suger upp en viss vätska i en viss mängd och tillsätter den till en annan vätska eller massa av något slag. Ibland blir det en reaktion direkt när pipetten töms, och ibland värms vätskan upp eller odlas på något sätt. Pipetter används i laboratorier som forskar, eller arbetar, inom områden som kemi, biologi eller medicin och är ett ovärderligt verktyg som används mycket frekvent.

 

 

Olika slags pipetter

Beroende på användningsområde och önskemål så finns det pipetter i olika material och storlekar. Om man är orolig för kontaminering eller glassplitter så väljer man gärna en engångspipett i ett plastmaterial. Övriga pipetter är de vanligaste, enkla i glas och idag finns även elektroniska pipetter som man gärna väljer om det är viktigt att mätningen blir exakt. Och däremellan finns det ett stort utbud av olika mått, storlekar och material. Om man korrekt hanterar och rengör en pipett så kan de användas i flera år eftersom pipetterna i sig är tillverkade av sterila material. Det finns även pipettfyllare av till exempel naturgummi, som man kan använda för en enklare hantering.

Onlinesalg ApS
Gammel Køge Landevej 55
DK-2500 Valby
Tlf. +45 44 40 40 65
CVR 33640684

Kontakta oss
Scroll to Top