Hur man hyr mark i Stockholm

07 september 2022 Helen Johansson
hyra mark i Stockholm

editorial

 

När det är dags för något nytt

Planerar du att flytta till Stockholm, Grattis! Du har gjort ett utmärkt val. Stockholm är inte bara en av Skandinaviens vackraste och kulturellt rikaste städer, det är också ett utmärkt ställe att bo, arbeta och uppfostra en familj. Om du letar efter en plats att kalla din egen kommer du att bli glad att veta att det är relativt enkelt och prisvärt att hyra mark i Stockholm. I det här blogginlägget ger vi dig en steg-för-steg-guide om hur du hittar och hyr mark i Stockholm.

 

image

Tänk noggrant igenom ditt beslut

Steg 1: Bestäm dig för platsen
Det första steget är att bestämma sig för platsen. Vill du ligga i hjärtat av staden? Eller föredrar du ett mer förorts- eller landsbygdsområde? Tänk på att markpriserna varierar kraftigt beroende på plats. När du har bestämt dig för det allmänna området kan du börja leta efter specifika fastigheter.

Steg 2: Hitta en fastighetsmäklare
Att hitta en välrenommerad fastighetsmäklare är avgörande. En bra mäklare känner till den lokala marknaden och kan hjälpa dig att hitta fastigheter som passar din budget och dina önskemål. De kommer också att kunna ge dig råd om hur du bäst förhandlar med hyresvärdar/fastighetsägare.

Steg 3: Undersök fastigheten
När du har hittat några potentiella fastigheter är det viktigt att göra din hemläxa och se till att fastigheten är strukturellt sund och uppfyller dina behov. Försök om möjligt att besöka fastigheten personligen så att du kan få en uppfattning om den innan du gör något åtagande.

Om du inte har möjlighet att besöka fastigheten själv kan du be fastighetsmäklaren att ge dig foton eller videofilmer av fastigheten, både invändigt och utvändigt. Var uppmärksam på saker som väggarnas, golvens, takets, dörrarnas och fönstrens skick osv. Se också till att kontrollera om det finns några tecken på vattenskador, mögel eller skadedjur.

En annan viktig sak att undersöka är om det finns några områdesbegränsningar för fastigheten. Vissa områden kan till exempel ha restriktioner för hur mycket mark som får användas för kommersiella ändamål eller hur många byggnader som får uppföras på en enda tomt.

Steg 4: Förhandla om hyresavtalet
När du har hittat en fastighet som uppfyller dina behov är det dags att börja förhandla om hyresavtalet med hyresvärden/fastighetsägaren. Det är här som det kan vara bra att arbeta med en fastighetsmäklare – de kan (och har erfarenhet) av att förhandla om hyresavtal för din räkning.

I allmänhet är hyresavtalen i Sverige vanligtvis kortare än i andra länder (t.ex. tre år jämfört med fem eller sex år). Denna flexibilitet kan vara fördelaktig om dina planer ändras eller om du behöver flytta av arbetsmässiga eller personliga skäl.

Slutligen får du inte glömma bort att budgetera för saker som möbler, vitvaror, allmännyttiga tjänster (t.ex. el, gas), leverantörer av internet/kabel-tv-tjänster osv. Dessa extrakostnader kan snabbt bli höga, så det är viktigt att du tar med dem i din budget när du överväger hyresbostäder

Vi hoppas att den här guiden har varit till hjälp! Att hyra mark i Stockholm är relativt enkelt och prisvärt – särskilt om du följer dessa enkla steg! Lycka till i ditt sökande efter den perfekta hyresfastigheten!

Fler nyheter