Ventilera mera i “landet lagom”

12 augusti 2020 jonas_olsson

Ibland hör man hur det kan talas om hur begreppet “lagom” är typiskt svenskt och rykten går om hur det inte riktigt finns någon internationell motsvarighet till det svenska ordet. Det är inte för inte som vi kallas “landet lagom”. Den stereotypa svensken vill gärna inte ha det för varmt, men inte heller för kallt.

Det ska inte blåsa för mycket, men inte heller för lite. Det ska helt enkelt vara, just det, lagom. Med den nidbilden av svensken på näthinnan borde vi i Sverige vara överförtjusta i ventiler och ventilation. Ventiler är just ett exempel på sådant som gör att vi inte behöver ha det för varmt eller för kallt. Det får helt enkelt vara lagom.  

Amerikanen som banade väg för ventilation 

Även om man lätt skulle kunna tro det utifrån den schablonmässiga beskrivningen av svensken i ovanstående stycke, så är ventiler trots allt ingen svensk uppfinning. Vem som var först med just tanken på ventilation är något svårt att hitta uppgifter kring.

Vad man dock vet är att det var amerikanen Willis Carrier som 1901 uppfann luftkonditioneringen. Det var ett startskott på en industri som sedan dess utvecklats i hög hastighet både i omfång och i teknologi. Idag hittar vi ventiler i det mesta. I hus, bilar och vardaglig teknik som datorer. 

Den gyllene medelvägen 

Svensken kan med andra ord vara mycket tacksam gentemot Will Carriers uppfinningsrikedom i början på 1900-talet. Äntligen fanns det förutsättningar som människan själv kunde rigga för att nå det eftersträvansvärda målet “lagom”. Med hjälp av ventilerna kunde man njuta av en sval, lagom temperatur inomhus när solen gassade på utomhus.

Och det är ventilens fantastiska funktion. Att vi ska få så mycket eller lite som vi bara vill av någonting. Oavsett om det handlar om värme, vatten eller luft. Ventilation är den gyllene medelvägen vi behöver för en dräglig vardag.  

Fler nyheter