Från smuts till drickbart: En titt på Stockholms vattenreningsverk
Från smuts till drickbart: En titt på Stockholms vattenreningsverk
Stockholms reningsverk tar hand om cirka 1,5 miljarder liter vatten varje dag. Det är en hel del och det mesta av vattnet används till att duscha, tvätta håret eller diska i. Men vi vill inte dricka smutsigt vatten, så det är viktigt att reningsverken fungerar ordentligt. I den här artikeln tittar vi närmare på Stockholms reningsverk och hur de arbetar!
Reningsverken i Stockholm ligger i stadens utkanter, långt från bostadsområden. De tar emot vatten från hushåll och industrier och renar det till drickbart vatten innan det släpps ut i miljön igen. Det finns flera olika processer inblandade, såsom siktning, luftning, sedimentering och filtrering.
Siktning är det första steget i processen, där stora föremål som trä- eller plastbitar avlägsnas. Luftning innebär att syre förs in i vattnet, vilket hjälper till att bryta ner organiskt material. Sedimentering är nästa steg och innebär i princip att tunga partiklar sjunker till botten av en tank så att de kan samlas upp och bortskaffas på ett säkert sätt. Slutligen tar filtreringen bort de återstående partiklarna av smuts, sand och andra föroreningar från vattnet.
Pumparna är viktiga
När alla dessa steg är genomförda kan Stockholms reningsverk producera rent, drickbart vatten som kan släppas ut i miljön. Tack vare dessa reningsverk har mer än en miljon hushåll i Stockholm tillgång till rent och säkert dricksvatten.
Stockholms reningsverk är utrustade med flera olika pumpar som hjälper till att flytta vattnet genom hela processen. Pumparna är tillräckligt stora för att hantera den stora volym vatten som kommer in och tillräckligt små för att ge exakt kontroll över tryck och flöden.
En typisk pump kan flytta upp till 100 000 liter vatten per dag. Detta är mer än tillräckligt för att hantera vattenflödet från hushåll och industrier, vilket gör att det finns ungefär 15 000 pumpar i Stockholm kopplade till reningsverket.